Hoe het begon


Als je me vraagt waar mijn liefde voor bakken en baksels begon, dan ga ik heel ver terug.
Het was in mijn kinderjaren. Mijn oma Prins stond bij elke feestelijke gelegenheid op de stoep met een zelfgebakken taart. Voor onze verjaardag mochten we kiezen uit verschillende soorten. Appeltaart, mokkataart, kersentaart… Ik herinner me niet meer wat ik koos. Maar ik weet nog wel hoe geweldig het was om de voordeur open te doen. Daar stond omalief, een fiere vrouw, die in haar leven heel veel verdriet kende, maar toch altijd in was voor een feestje. Voorzichtig droeg ze de taart van mijn keuze op haar handen. Steevast antwoordde ze op mijn uitroep: ‘O, oma, wat lekker’ met de zin: ‘Dat kun je niet weten kind, je hebt hem nog niet geproefd!’ We lachten samen en sneden de taart in de keuken aan. Eerst in het midden met een borrelglaasje een klein stukje eruit. Dat was voor oma zelf, want ze had suikerziekte. Het was tegelijkertijd ook heel handig met het snijden van de punten, omdat je in het midden geen ‘geruzie’ hebt van al die kruimeltjes bij elkaar…

Onder de koffie kwam dan ook altijd weer het verhaal over opa, die de mixer had gehanteerd. Het was een prachtig stel samen, opa en oma. Opa had niet zoveel geduld, maar hij klopte eindeloos lang door, omdat oma het zei. Zo werd de taart in de kleine keuken aan het Bongerdplein in Epe met liefde bereid. Om vervolgens met evenveel liefde te worden gedeeld en genoten in ons geweldige huis aan de Händelstraat in Arnhem. Oma, én opa dus, deden dit voor al hun kinderen en kleinkinderen. Wij vonden dat toen de gewoonste zaak van de wereld. Pas veel later realiseerde ik me, dat wij in ons gezin in de tweede week van april maar liefst drie verjaardagen hadden…  En toch, elke taart smaakte even lekker! Wat wij zagen was; oma deed dit niet alleen met liefde, maar ook met heel veel plezier! Dat laatste is bij mij blijven hangen. Ik bakte met oma, maar ook met mijn  moeder, en leerde zo hoe ik op mijn eigen manier die bijzondere ingrediënten, liefde en plezier kan toevoegen aan elk baksel. En nu is  er mijn website ’taartisfeest’. Heel graag maak ik anderen blij met een taart of taartenbuffet! Laten we er samen voor gaan zitten en er een feestje van maken!