Hieronder lees je leuke verhaaltjes (ik houd zo van schrijven) over een aantal taarten die ik graag maak.
Lang niet compleet, maar zo krijg je vast een indruk van wat je van mij verwachten kunt.
Krijg je zin om ze eens te proeven?
Ik hoor het graag !

Notentaart
Je zult vast begrijpen dat er heel veel varianten zijn wanneer ik praat over notentaart. Je kunt denken aan een heerlijke walnotentaart, een taart met cashewnoten, peccannoten, hazelnoten, amandelen of een mix van verschillende noten.
Meestal heeft een notentaart een wat stevige bite en moet je er niet al te grote stukken van snijden omdat ie behoorlijk vullend is.
Een combinatie van noten met rozijnen, cranberry’s en/of appel maakt de taart wat softer, en zeer zeker het proeven waard!
En dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om wat chocolade toe te voegen (als kruimels, brokjes, vlokjes of rasp) wat beslist gewaardeerd zal worden door je noten minnende gasten.
Ik houd er als vrouw van een musicus wel van om wat noten in de mix te gooien terwijl ik er een vrolijk deuntje bij zing! Dus kom maar op met je bestelling!
Klein dingetje is wel, dat deze taart vaak net iets duurder uitkomt , omdat aan noten best een aardig prijskaartje hangt.

Worteltjestaart (geintje)
Ja, dat klinkt altijd veelbelovend vind ik. Zeg je worteltjestaart, dan ben je meteen benieuwd hoe die smaakt. Je kunt je hier namelijk heel veel bij voorstellen en… het is allemaal lekker.
Worteltjes zitten er, logisch, sowieso in, maar wat nog meer? Misschien proef je ook nootjes, of zuidvruchten , of cranberries, rozijnen of kokossnippers? Het kan en het mag allemaal .
Als meel gebruik ik graag een mix van volkorenmeel en eventueel wat maismeel of tarwebloem. Maar ook wat dat betreft is er van alles te verzinnen.
Kruidig wordt deze lekkernij door de toevoeging van kaneel, kruidnagel, gember, sinaasappelrasp, een scheutje rooibos thee met een vleugje sinaasappel of mango of waar je maar zin in hebt.
En behalve dat de worteltjes deze verrukkelijke vriend al heerlijk zoet maken, voeg ik graag nog wat honing of ahornsiroop toe, of een paar lepels abrikozenjam bijvoorbeeld.
Deze taart kan overigens met gemak in een helemaal vegan variant worden gemaakt. Eieren worden dan vervangen door appelmoes, water, lijnzaad met een scheutje appelciderazijn of een andere variant.
Een topping is bij deze taart vaak een leuke en smakelijke toevoeging. Dit kan met licht gezoete roomkaas of mascarpone, maar ook heel lekker en vegan is de ‘kokos cream on top’.
Het resultaat is zonder uitzondering altijd om je vingers bij af te likken, dat kan ik je al wel verklappen. Maar als je het echt wilt weten, dan moet je hem zelf eens proeven!

Tulband
Is het een taart? Daarover valt te twisten. Maar waarom zouden we dat doen, als we hem ook gewoon op kunnen eten…
Een tulband kan namelijk een heel leuke en lekkere toevoeging zijn bij je buffet. Vroeger werd ie vooral gebakken met Kerst herinner ik me.
Dan was het de traditionele tulband met geconfijte vruchtjes ( waar je heel erg of absoluut niet van houdt) in de traditionele tulbandvorm.
Mijn oma Prins bakte er steevast rond die dagen 1 voor de dokter en 1 voor de dominee. Die moest opa dan weg gaan brengen. Hij deed dat bij voorkeur ’s avonds of in de schemering, want hij vond het toch een beetje vreemd om met zo’n baksel over straat te gaan, vertrouwde hij ons als kleinkinderen ooit toe. J
Toen ik jaren geleden de appeltaart-wedstrijd van de Espeterhoeve won, kreeg ik een waardebon, waarvoor ik een prachtige bloemvormige tulbandvorm kocht.
Dat was het begin van een heel nieuw avontuur. Ik ging aan de slag met allerlei recepten voor tulbanden in verschillende smaken. Na verloop van tijd durfde ik ook zelf te experimenteren met vaak verbluffend lekker resultaat. Ik zette voor mijn verjaardag nog andere vormen op mijn lijstje en heb nu een heel rijtje van deze sierlijke attributen op het randje boven mijn keukenkastjes staan.
Het is leuk om te variëren met de meelsoorten, zoetstoffen en toevoegingen.
Amandelmeel is wat prijzig, maar zorgt wel voor een speciale structuur, die maakt dat de tulband toch echt heel anders smaakt dan cake.
Zoeten kan natuurlijk met kristal-, riet- of basterdsuiker. Sweet wordt ie dan zeker weten!
Honing, agave siroop, karamel- of zoiets als vanillesiroop geven weer een iets andere smaak, zeker niet minder lekker!
Verder kunnen er verse of gedroogde (zuid)vruchten worden toegevoegd, maar ook gooi ik met plezier chocolade en/of kokos met in de mix.
Eieren zitten in de regel wel in het beslag, maar dat is geen must. Ze kunnen, voor een vegan tulband, ook prima vervangen worden.
Het leuke is, dat je uit zo’n tulband meestal wel wat meer plakken snijdt dan stukken uit een taart. Dat maakt dat het als ‘extra’ bij je buffet ook nog eens kan dienen voor het ‘zeker weten dat je genoeg hebt en dat niemand iets tekort komt´-gevoel, waar menige party planner last van schijnt te hebben.
Afijn, je hebt het inmiddels wel begrepen: het is beslist de overweging waard. Dus laat me weten wat je wensen zijn, dan kom ik met een voorstel en kun jij kijken of je daar blij van wordt!

Chocoladetaart
Wat nu, als je, zoals bijna iedereen,
dol bent op chocola?
Dan wil je, dat snap ik maar al te goed, ook een chocoladetaart op je feestje!
Nou, dat kan!
Hij is verrukkelijk, en kan best machtig zijn.
Pure chocolade is heerlijk, maar maakt wel dat de taart best zwaar op de maag komt te liggen.
Geen probleem natuurlijk.
Dan snijd je gewoon niet te grote stukken.
Maar iets luchtiger en lichter is zeker ook mogelijk, wie weet met een laagje jam in het midden…
Een beetje melk of melkchocolade erbij maakt de taart iets beter verteerbaar. Het is maar net waar je van houdt…
De taart garneren met bijvoorbeeld verse aardbeien, frambozen of kersen is zeker geen slecht idee.
Amandel schaafsel of andere nootjes zijn ook heel lekker, of natuurlijk gewoon chocoladesnippers!
Voor kinderen is deze taart vaak een extra feestje als hij versierd is met gekleurde chocoladesnoepjes.
Ziet er fantastisch uit en dat wordt smullen!
Dus ik zeg: zet hem erbij, deze zoete lekkernij.
Er blijft vast niet veel van over!

Slof met aardbeien of ander fruit
Een absolute topper, zowel om te zien als om te proeven, is de aardbeienslof.
Een verrukkelijke licht krokante bodem,. Daarop spijs en banketbakkersroom stiekem verstopt onder een kleurige lading zomerkoninkjes, wat wil je nog meer?
Ik kan hem afmaken met slagroom, zodat je het ‘strawberries with cream’ effect krijgt. Erg jammie!
Maar als je de banketbakkersroom al romig genoeg vindt, kan ik deze taart ook heel leuk voor je garneren met geraspte chocolade (Wit, melk of puur of allemaal door elkaar? Zeg het maar!). Een goede combi met de aardbeien, dat snappen we allemaal!
En dan is er nog een mogelijke ‘topping’, die ik zelf heel mooi en lekker vind: een versiering met verse muntblaadjes. Hiermee maak je deze taart zeker weten tot iets heel speciaals.
De originele slof is natuurlijk niet heel groot. Voor een uitgebreider gezelschap maakte ik deze daarom in een grote rechthoekige vorm met afgeronde hoeken. Stond ook prachtig, smaakte hetzelfde en er hoefde niemand beteuterd naar een lege schaal te kijken…

Sinaasappeltaart
(voor wie gek op sinaasappels is)
Op een dag had ik het in de gaten: er lagen nog sinaasappels onderin mijn fruitschaal.
Helemaal verschrompeld, keihard en veel te oud om nog te schillen of zelfs maar te persen…
Wat doe je daar nou weer mee? Daar kwam ik al snel achter!
Een recept dat nog veel ouder was dan mijn sinaasappels trok mijn aandacht. De sinaasappels moesten eerst weken in water met baking soda. En daarna schoon geboend. Zo waren ze ‘veilig’ om in hun geheel gebruikt te worden ( volgende keer koop ik biologische sinaasappels).
Daarna mochten ze eindeloos lang pruttelen in een pannetje met kokend water. Om vervolgens met schil en al in de blender te worden gepureerd tot een heerlijke sinaasappelsmurrie.
Dat zacht oranjekleurige goedje ging door de rest van het deeg. Het mengsel zag er prachtig uit en het was een feestje om deze taart in de oven te schuiven.
Nog leuker was het om hem eruit te halen en het hoogtepunt was natuurlijk om hem te proeven.
Zo lekker, zo sinaasappelig lekker!
Wat er van de vitamines over is gebleven weet ik eerlijk gezegd niet, maar hoe dan ook is deze taart een aanrader voor iedereen die van oranje houdt!
Je snapt dat ik hem heb gegarneerd met verse sinaasappelschijven, al zou dat ook best kunnen met mango of perzik of wat er maar voor oranjes te vinden is.

Banoffeetaart
Eigenlijk had ik er zelfs nog nooit van gehoord. Maar iets nieuws proberen is natuurlijk wel heel erg leuk. Op verzoek van een bruidspaar nam ik de uitdaging aan. En daar heb ik beslist geen spijt van gekregen… Wat een verrassing om deze taart te ontdekken!
Gecondenseerde melk in een ovenschaal, die je dan weer een waterbadje zet en zo heerlijk laat karameliseren in de oven. Langzaam maar zeker kleurt de massa lichtbruin en wordt de verrukkelijke karamelsmaak tevoorschijn getoverd. Mmmm…
De koekjesbodem staat inmiddels in de koelkast te popelen om als stevige basis van deze feestelijke taart te worden opgesierd. Dat gaat ongeveer zo: De karamel laat zich heerlijk uitsmeren over de bodem. En vervolgens mogen ze stiekem in het midden van de taart worden verstopt: de schijfjes zoete banaan. Snel worden die kleine smaakmakers toegedekt met wéér een laag karamel.
Je leest het goed, je kunt je pret niet op bij deze taart.
Last but not least schep ik de bovenkant vol met lobbige slagroom waar een scheutje vanille aan toegevoegd is. Als finishing touch versier ik deze laag met geschaafde chocolade en de overgebleven stukjes banaan( die zich niet wilden laten verstoppen, haha!).
Toen ik deze taart voor het eerst maakte, voor dat bruidspaar dat me ernaar vroeg, likte de bruidegom zijn vingers erbij af. Vele gasten volgden zijn voorbeeld J

Brownies en Blondies
Het recept komt uit Amerika en is al heel oud. Ik geloof al uit het eind van de 19e eeuw!
Maar goed, als ik ze bak dan zijn ze vers hoor!
Het was eigenlijk bedoeld als dessert, heb ik gelezen op het wereldwijde web, dit kleine vierkante gebakje.
Inmiddels wachten we niet meer tot na de maaltijd, maar lusten we ze even graag bij de koffie of de thee, vroeg in de ochtend, laat in de middag, of voor mijn part rond middernacht.
.
Met donkere chocolade en pure cacao krijg je de bruine kleur en dan heet het dus een brownie, (van het Engelse woord ‘brown’, dat, hoe raad je het: ‘bruin’ betekent)
Maar let op: je kunt dit plakkerige cakeachtige gevalletje ook bakken met witte chocolade en dat smaakt niet alleen anders, het heet ook anders. Je noemt het dan een blondie. ( van het ….je snapt het al, toch?)
Ik maak ze het liefst in een vierkante of rechthoekige taartvorm zodat je er mooie ‘blok’stukken van kunt snijden. Zo groot en zoveel als je wilt!
Hoe lekker de brownies en blondies van zichzelf ook zijn, er is nog van alles aan op te leuken.
Dan denk ik aan nootjes, rozijnen, caramel, rode vruchtjes, of, mijn favoriet… granaatappelpitjes.
Er doorheen, er bovenop, het maakt mij eerlijk waar niks uit!
Het is niet te geloven, maar ook al zijn ze nog zo ‘chocoladig’ en machtig, je kunt hiervan blijven doorsnoepen, heel gek en ook heel grappig!

Appeltaart
Tja, als je zegt ‘appeltaart’, dan weet je eigenlijk nog niks.
Er zijn zóveel soorten, dat je er wel een heel buffet mee zou kunnen vullen.
Ooit gaf ik Pieter, mijn man, voor Sinterklaas een boek met ruim 25 recepten voor appeltaart. (Hij is daar namelijk gek op). In het gedicht schreef ik dat ik mijn best zou doen ze in het komende jaar allemaal een keer te maken. Het lukte me bijna.
Met Kerst het jaar erop maakte ik het laatste recept. De datum, de reden en mijn eigen toevoegingen schreef ik erbij. Dat doe ik in al mijn kook- en bakboeken. Ze zien er daardoor allemaal erg ‘geleefd’ uit.
Met één van deze appeltaarten won ik jaren geleden, tot mijn grote verrassing, de 1e prijs bij een appeltaarten wedstrijd, uitgeschreven door De Espeterhoeve in Barneveld.
Persoonlijk vind ik dat één of meerdere appeltaarten beslist niet mogen ontbreken bij een taartenbuffet.
Ik zoek met plezier samen met je uit, welke voor jouw gelegenheid het meest geschikt is.

Kwarktaart, Monchoutaart Cheesecake, jammie!
In mijn jeugd had je de kwarktaart, dat was toen best vernieuwend. Mijn moeder en ik beleefden heel wat spannende momentjes met het verwerken van gelatine blaadjes in de diverse brouwsels. Kant en klare pakken waren er volgens mij nauwelijks, en nog steeds gebruik ik die eigenlijk niet.
O, en wat ook heel vooruitstrevend was; de monchoutaart! Daarmee scoorde je echt punten op een feestje! Met zo’n dikke laag kersengelei er bovenop… Laten we eerlijk zijn, daar likken we nog steeds onze vingers bij af, haha!
En nu is er dus de cheesecake, met roomkaas ( als het aan mij ligt gebruik ik daarvoor diverse soorten), waaraan wat crème fraiche, mascarpone, kwark, kokosroom, slagroom wordt toegevoegd voor het ‘creamy’ effect.
Dan nog een paar eieren erdoor en zoeten met (basterd) suiker, of honing, agave siroop of een ander lekker stroopje.
De bodem van al deze taarten kan op heel veel manieren gemaakt worden. Om maar wat te noemen: met krokante koekjes, lange vingers, biscuitjes, chocolade koekjes, bokkepootjes, wafeltjes, een beetje gesmolten boter en misschien een beetje jam of pasta erdoor.
Tja, en dan de smaak, die elke taart weer verrassend en anders maakt. Je kunt het zo gek niet bedenken wat je hier allemaal van kunt maken.
Lekker fris wordt de taart met citroen, limoen, passievrucht of sinaasappel.
Lekker zoet wordt ie met aardbeien, zoete kersen of mango bijvoorbeeld.
Bijzonder is de smaak wanneer je denkt aan chocola, noten of mokka.
Een fantastische toevoeging is kokos, voor wie van kokos houdt natuurlijk…
Dit zijn zomaar wat mogelijkheden, die ik kan bedenken en al wel eens maakte. Maar er is ongetwijfeld nog veel meer lol te beleven met deze verrukkelijke taarten.
Nadat ie opgestijfd of afgebakken en afgekoeld is, maak ik de taart af met een topping van fruit, fruitgelei of een laagje room, chocolade snippers en/of nootjes…
Krijg je er al zin in?

Red Velvet
Een hippe taart, dat kun je wel zeggen van de red velvettaart. Alleen al de kleur doet ongewoon aan, want die is natuurlijk rood. Dat is geen vergissing maar honderd procent zo bedoeld! De rode kleurstof maakt van deze taart een ware ‘eye catcher’.
Al in de Victoriaanse tijd werd ie in Amerika gebakken, deze lonkende verschijning . Zo hip als ie toen was, zo hip is ie nu weer, of nog steeds…
Maar, wat uiteraard even belangrijk is, dat is de smaak… Nu valt over smaak naar men zegt te twisten, maar dat gaat niet op bij de Red Velvet taart
De vanille essence in combinatie met subtiel toegevoegde cacao maken er sowieso een feestje van om hem te proeven. Niet te vergeten is de roomkaasvulling, die het geheel een wel heel speciale twist geeft door de zoetzure smaak, die de taart even uniek als verrukkelijk maakt.
Al met al een smeuïg baksel, dat vast en zeker met open mond van bewondering én gretigheid zal worden ontvangen door de feestgangers.

Pavlova
Toegegeven, het is meer een soort dessert. Maar toch zet ik hem erbij. De Pavlova, genoemd naar een sierlijk dansende Russische danseres. Gewoon omdat ie te lekker is om alleen als toetje gegeten te mogen worden.
Het is een feestje om te zien, deze witte schuimtaart, versierd met kleurige vruchten en eventueel een rand opgespoten slagroom.
De grillige ronde vorm alleen al heeft iets heel speciaals. De Pavlova wordt namelijk niet in een vorm gemaakt, maar zo op de bakplaat opgespoten of, dat kan net zo goed, gekwakt. Geen enkele Pavlova ziet er dus uit als een andere. Ze zijn allemaal uniek van vorm.
Het geinige is, dat de Pavlova zelf eigenlijk helemaal niet zoveel smaak heeft, want het is voornamelijk geklopt eiwit met suiker, al kan een toegevoegde essence daar wel wat nuance in aanbrengen.
Maar eerlijk is eerlijk, de vruchten bovenop, beter gezegd in de middenring van de Pavlova, vormen de kroon op het werk. De combinatie van het zoete schuim met de frisse vruchten maken deze taart tot een absolute topper.
Ik bak er voor ons gezin standaard 2, want de eerste is op voordat ik de tweede op tafel heb gezet. En het mes wordt, ook al mag en hoort het niet, afgelikt tot er geen kruimeltje meer aan zit.
Wat handig is om te weten: deze taart kan pas vlak voor het opdienen opgemaakt worden, omdat het eiwit schuim anders zacht zou worden door het vocht van de vruchten, al dan niet in gelei bovenop de taart.
Rest me nog één ding te zeggen: ikzelf word altijd heel vrolijk van de kleurencombi van het pure wit met het fleurige fruit.
Dus, ik zou zeggen, doe eens gek, waarom niet? Gun deze danseres een plekje bij jouw buffet!
Tarieven
De prijsopgave wordt altijd op maat gemaakt.
Voor een groep vanaf 20 personen moet je denken aan ca € 2,60 – € 3,00 per persoon.
Het is mogelijk om, tegen een vergoeding, het buffet door mij op locatie te laten opstellen.
In dat geval breng ik, als je dat wilt, de presenteerschalen mee en eventueel ook tafelkleden en messen & taartscheppen.
Mijn voorraadje is aardig uitgebreid, dus je kunt van tevoren aangeven welke stijl bij jou past.
Om het helemaal af te maken zet ik, er zoals je hieronder ziet, kleine bordjes bij met de namen van al het lekkers…
Wil je één of meer enkele taarten voor een kleiner gezelschap, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Neem gerust contact met me op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken.